Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

ΔΙΑΙΤΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ



  1. Μικρά και συχνά γεύματα
  2. Συστήνονται καλές πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης C, για την κάλυψη αναγκών επούλωσης - προσοχή τα εσπεριδοειδή φρούτα μπορεί να μην είναι καλά ανεκτά
  3. Αποφυγή κάθε τροφής που δεν ανέχεται ο ασθενής
  4. Αποφυγή τροφών που περιέχουν ερεθιστικές (της γαστρικής έκκρισης) ουσίες - καφεΐνη, αλκοόλ, δυόσμος, μαύρο πιπέρι, καυτερό πιπέρι, σκόρδο.
  5. Το λίπος πρέπει να λαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες -χρήση λιγότερων κορεσμένων λιπαρών και περισσότερων πολυακόρεστων λιπαρών
  6. Επίσης συστήνεται αποφυγή / περιορισμός των παρακάτω τροφών:
    - Τηγανητά, βαριές σάλτσες
    - Αλλαντικά, παστά
    - Όσπρια
    - Ωμά λαχανικά
    - Γλυκά του κουταλιού, λουκουμάδες
    - Ξηροί καρποί

Υπόδειγμα Δίαιτας Πεπτικού Έλκους


Πρωί
½ φλυτζ. γάλα
½ φλυτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φέτα ψωμί του τόστ
1 κουταλ. μαργαρίνη
2 κουταλ. ζάχαρη

Πρόγευμα
½ φλυτζ. χυλός από πλιγούρι (quacker)
1 φλυτζ. γάλα
2 κουταλ. ζάχαρη
½ φλυτζ ροδάκινο (κομπόστα)

Μεσημέρι
60 γρ. μοσχάρι (ψητό)
½ φλυτζ. ρύζι (βρασμένο)
½ φλυτζ. φασολάκια
1 φέτα ψωμί
1 κουταλ. μαργαρίνη
30 γρ. μαλακό τυρί

Απόγευμα
½ ποτήρι γάλα
2 βουτήματα
1 κουταλ. ζάχαρη

Βράδυ
60 γρ. κοτόπουλο (βραστό)
½ φλυτζ. πατάτες πουρέ
½ φλυτζ. αρακας
2 κουταλ. ζάχαρη
1 φέτα ψωμί

Προ ύπνου
½ φλυτζ. μυζήθρα
½ φλυτζ. βερίκοκο (κομπόστα)
4 μικρά μπισκότα
1 φλυτζ. γάλα
1 κουταλ. ζάχαρη